Ontdek het pure genieten

Zeilcruise Kreta naar Peleponnesos - route 3: 12-05-2018 / 19-05-2018 

Tijdens deze week worden je zintuigen geprikkeld terwijl we van Kreta naar het schiereiland Peloponnesos varen, oude schatten ontdekken en de betoverende kustlijn verkennen. Aan boord van de New Horizons kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We beginnen onze cruise op zaterdag in de baai van Kissamos. Onze watertaxi brengt je aan boord van je thuis voor de komende week, de New Horizons. Ze wacht op je in de haven, om koers te zetten richting het schiereiland van Peloponnesos.
Terwijl we het anker lichten, brengt deze magische reis ons eerst naar Kapsali, een mooi dorpje in het zuiden van Kythira. Het is gelegen aan twee aangrenzende baaien, waar vissersboten en toeristenboten aanmeren. In het midden van de twee baaien ligt een smal schiereiland, waarop de kapel van Agios Georgios naast de vuurtoren staat.


Kreta, Kythira & Peloponnesos zeilcruise


Wanneer je op het middelste schiereiland staat en je achterom kijkt, zie je de hoge kliffen en bergen in het achterland, het Venetiaanse kasteel van Chora en het witte klooster van Agios Ioannis, dat in de rotsen van een steile afgrond is gebouwd. Hier zou de Heilige Agios Ioannis (theoloog) aan zijn boek de ‘Apocalyps’ zjin begonnen, voordat hij naar het eiland Patmos vertrok. Op de hellingen van de berg is een dennenbos, dat het dorp er schilderachtig doet uitzien. Een mooie kleine baai ligt ten westen van de grotere baai, tussen hoge kale rotsen en is alleen te voet bereikbaar. Op deze stranden van Kapsali is het beoefenen van allerlei soorten watersport mogelijk. Vanuit Kapsali heb je een fantastisch uitzicht op het 200 meter hoge eilandje Avgo. Op dit eilandje zijn prachtige grotten om te verkennen.

Als we verder varen, zien we de westelijke kustlijn van Kythira met stranden en kleine kustdorpjes aan ons voorbijtrekken. Kythira ligt aan de zuidkant van de Peloponnesos en is een afgelegen eiland met een ontspannen sfeer. Hoewel het eiland Kythira wordt beschouwd als onderdeel van de Ionische Zee, ligt het ver van de andere Ionische eilanden. Door een lange tijd van Venetiaanse bezetting in de Middeleeuwen, heeft dit eiland een levendige Venetiaanse architectuur, vooral in Chora, de hoofdstad. Op een heuvel boven Chora, staat een een groot kasteel met een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee.

Aan de horizon doemt vervolgens het schiereiland Peloponnesos op. De Peloponnesus is legendarisch. Letterlijk. Hier vocht Hercules tegen de Nemeïsche leeuw en liepen goden over de aarde, zich bemoeiend met aardse zaken. Vanaf hier vluchtte Paris van Troje met Helena en zijn de Argonauten uitgevaren op zoek naar het Gulden Vlies. Hemelse en mythologische verhalen daargelaten; deze regio draagt tastbare sporen van de vele beschavingen die het ooit hun thuis hebben genoemd. Bewijzen hiervan zijn te vinden in klassieke tempels, Myceense paleizen, Byzantijnse steden en Ottomaanse, Frankische en Venetiaanse forten.

Het landschap dat al eeuwenlang indringers op afstand hield – hoge met sneeuw bedekte bergen, uitgestrekte kloven, zandstranden en azuurblauwe zee – trekt nu bezoekers van een heel andere orde. Gastvrijheid is hier, net als in de rest van het land, sterk aanwezig. De gastronomie behoort tot het beste van Griekenland en de wijngaarden van de regio dragen bij aan de Griekse wijnrenaissance. Locals beweren dat ze de beste druiven dragen En dat is geen mythe.

Het eerste dorp op het schiereiland is Gerolimenas, een dorp met een vissershaven op het schiereiland Zuid-Mani. De naam betekent ‘oude haven’ en in het verleden was het een belangrijke haven waar vandaan goederen vanaf het eiland Mani naar Piraeus en het eiland Syros werden verstuurd. Vandaag de dag is het een klein en rustig dorp maar van alle andere plaatsen in dit deel van Mani, is Gerolimenas het meest bezochte eiland door toeristen, vanwege de aanwezigheid van een aantal taveernes en cafés. Gerolimenas is zeer schilderachtig met oude stenen gebouwen tegen de achtergrond van vissersboten en een azuurblauwe zee. Daarnaast heeft het ook een klein beschut kiezelstrand.

Deze zeilcruise is niet zomaar een vakantie. De reis biedt je een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten!

Donderdag komen we aan bij het kleurrijke Koroni, een plaats die de sfeer van een eiland uitademt.Dankzij de strategische positie was het een belangrijk handels- en maritiem centrum. Om diezelfde reden is het in het verleden altijd een aantrekkelijke plek geweest voor de machthebbers. Dat verklaart waarom er enorme forten in de buurt zijn gebouwd. Je hebt de vrijdag om te ontspannen aan boord in de prachtige baai, of om Olympia te ontdekken. In dat geval brengen we je met onze watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven nemen afscheid van oude vrienden die vandaag vertrekken en begroeten nieuwe vrienden die aankomen voor een volgende ontdekkingstocht van een week.

Inschepingshaven: Kissamos
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Chania (0:45 min)

Ontschepingshaven: Koroni
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Patras (3:15 min)

Tekens

KretaPeleponnesos
Aanvlieghaven Kreta is luchthaven Heraklion en/of Chania en de luchthavens voor Pelepnnesos zijn Patras en/of Athene.