Ontdek het pure genieten

Zeilvakantie Noordkust Kreta - route 2: 05-05-2018 / 12-05-2018 

Vaar mee en ervaar een rijkdom aan cultuur en geschiedenis. Elke dag brengt een nieuw eiland of baai om te ontdekken en te verkennen. Zonder de druk van een vaststaand schema is er voldoende tijd om je nieuwsgierigheid de ruimte te geven. Deze cruise is zo veel meer dan gewoon een vakantie. Vaar mee en ervaar een unieke reis die je lang zal bijblijven. Welkom aan boord!

Gedurende deze week worden je zintuigen geprikkeld en gevoed terwijl we de noordelijke kustlijn van Kreta volgen. Verken betoverende dorpjes en ontdek zon overgoten stranden. Aan boord van de New Horizons (Floris) kom je helemaal tot rust, los van je dagelijkse beslommeringen.

We starten onze cruise op zaterdag in de baai van Sitia, Kreta. Onze watertaxi brengt je naar je thuis voor de komende week, de Floris. Het jacht wacht op je in de haven, om je zeiltocht langs de noordelijke kust van Kreta te beginnen. Langs dromerige stranden en dorpjes uit lang vervlogen tijden.

Met het lichten van het anker begint je avontuur langs de kust, richting het westen. Kreta is het meest zuidelijke eiland van Europa en heeft ‘alles’! De rijke verscheidenheid aan landschappen laat ons bergdorpjes, lange zandstranden en rotsachtige baaien zien. We varen langs prachtige bergketens, rustige locaties en heerlijk schoon zwemwater. Het klimaat is één van de beste van Europa; het grootste deel van het jaar baadt het eiland in helder zonlicht. Kreta is het grootste eiland van Griekenland en daarmee is het is één van de populairste vakantiebestemmingen.

De kwaliteit van het licht is hier betoverend. Scherpe ruige bergen lopen naadloos in het heldere water van de zee over. Je vindt er wilde dieren, planten en bloemen die uniek zijn voor het eiland. Adem de geur van wilde kruiden in, proef het verse fruit, ‘s werelds beste olijfolie en overheerlijke kazen.

Zeilen langs de noordkust van Kreta


De bewoners van Kreta staan bekend om hun gastvrijheid en hun warme welkom aan reizigers. Hierbij spelen traditie en cultuur in de vorm van muziek, kunst, eten en ambachten een belangrijke rol. Kreta combineert Europese cultuur met lokale tradities.

We volgen geen vaststaande route en zijn vrij om dorpjes en baaien in ons eigen tempo en naar eigen wens te verkennen. Er zijn uiteraard wel een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt missen, zooals Heraklion, ook bekend als Iraklio, havenstad en tevens hoofdstad van Kreta. Het staat bekend om het paleis van Knossos, net buiten de stad. De grote archeologische vindplaats dateert duizenden jaren terug, naar de Minoïsche beschaving. De opgraving omvat fresco’s en badhuizen. De Venetiaanse haven wordt bewaakt door het 16e-eeuwse fort Koules. Het Archeologisch Museum van Heraklion heeft een grote collectie Minoïsche kunst, die de moeite van het bekijken meer dan waard is.
Verder varend passeren we stranden en kleine kustplaatsjes, zoals Agia Pelagia, een vissersdorpje dat is gebouwd in het midden van een schilderachtige baai, in de vorm van een amfitheater. En vergeet Bali niet, met zijn prachtige stranden. We bezoeken ook zeker Rethimno. In deze oude stad kijk je vanuit de taverna’s rondom de Venetiaanse haven op de dobberende vissersboten. De vuurtoren van Rethymno werd gebouwd rond 1830. Ten westen ligt op de heuveltop Fortezza, een stervormige, 16e-eeuwse citadel.Het Historisch en Folklore Museum bewaart lokale ambachten, zoals textiel en keramiek. Het lange, zandige strand van Rethymno strekt zich uit tot ver in het oosten.

Volgende bestemming is Chania, met zijn Venetiaanse haven, de oude poort, de smalle winkelstraatjes en restaurantjes aan het water. Het is prachtig – dat wil zeggen, het oude deel van Chania, vlakbij de haven – met oude gebouwen, musea, kerken en kunstnijverheidswinkels (sommige zijn echt de moeite waard met mooie lokale produkten).

Het menu in restaurants is uitgebreid (met veel dezelfde gerechten bij de vele restaurants en café’s). Tijdens een overheerlijk diner kun je mijmeren over hetgeen je die middag hebt gezien. Voor je restaurantkeuze hebben we goeie tips. De sfeer van Chania heeft een vleugje Florence en Venetië – toen je daar een paar jaar geleden nog wat ruimte had om te lopen – gecombineerd met de cultuur en het karakter van de Kretenzers en hun tradities.

De haven van Chania is prachtig en op elk moment van de dag geeft de lichtval een andere blik op de stad, waardoor steeds een ‘nieuwe plek’ ontstaat. Dit is je kans om een aantal bouwwerken te zien in Venetiaanse en Turkse stijl, die ooit op het hele eiland van Kreta te vinden waren. Velen zijn sindsdien door oorlog en plundering verwoest . In de omgeving van Chania zijn talrijke mogelijkheden om het eiland verder te verkennen. Bergdorpjes  die een kijkje het op het ‘inheemse Kreta’ geven, de Samaria-kloof en vele andere kloven waar je kunt wandelen.  Archeologische vindplaatsen zijn er in overvloed.

Deze zeilcruise is niet zomaar een vakantie. De reis biedt je een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten!

De volgende dag varen we naar Kissamos, een klein stadje met ongeveer 2.000 inwoners, een aantrekkelijke kleine haven, veel winkels, cafetaria’s en taveernes langs de kust, een rijke geschiedenis en een levendige atmosfeer. Bij aankomst in Kissamos zie je het grote grijze zandstrand dat zich uitstrekt voor de stad en de rotsachtige kust in het westen. Je hebt de rest van de vrijdag de tijd om te ontspannen aan boord in de prachtige baai, of om Kreta verder te ontdekken. In dat geval brengen we je met onze watertaxi aan wal.

Zaterdag, de laatste dag. De gasten die nog een week aan boord blijven, nemen afscheid van oude vrienden die vandaag en morgen vertrekken en verwelkomen nieuwe vrienden aan boord voor een nieuwe week met nieuwe avonturen. 

Inschepingshaven: Sitia
Tijd: 14:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Heraklion (2:00 min)

Ontschepingshaven: Kissamos
Tijd: 10:00 uur
Aanbevolen luchthaven: Chania (0:45 min)

Tekens


Kreta
Aanvlieghaven Kreta is luchthaven Heraklion en/of Chania.